Goda recept till vardagen!

Goda recept till vardagen!

Höstig köttfärs wrap med äpple och mango

Ingredienser 4 personer:  

  • 400g köttfärs 
  • 2 msk matolja 
  • 150g purjolök  
  • 2 st äpplen i tärningar  
  • 1 msk curry  
  • 2 msk tomatpuré  
  • 1 dl köttbuljong  
  • Salt  
  • Peppar  
  • 1 msk finhackad färsk koriander  
  • 1 st mango i tärningar  
  • 50g finfördelad salladskål  
  • 4 st stora tortillas  

Gör såhär: 

  1. Koka upp en 1dl vatten med en köttbuljongstärning. När buljongen är upplöst, ställ åt sidan. 
  2. Hacka alla grönsaker och frukter.  
  3. Stek köttfärsen, hälften åt gången, i olivolja i en stekpanna. Tillsätt purjolök och äpple som får fräsa i några minuter.   
  4. Tillsätt curry, tomatpuré och köttbuljong. Låt buljongen koka in. Avsluta med salt, peppar, koriander, mango och salladskål.  
  5. Lägg fyllningen på brödet och rulla ihop. 
  6. TIPS! Värm på brödet i mikron några sekunder så blir det godare! 

Chorizo Pasta  

Ingredienser 4 personer  

  • 500g chorizo färs (går bra med chorizo korv i små bitar) 
  • Ca 400g pasta Mezze Maniche 
  • 1 st gul lök  
  • 2 st vitlöksklyftor  
  • 3 dl matlagningsgrädde  
  • Tomatpuré 
  • Parmesanost 
  • Färsk persilja  
  • Salt  
  • Peppar 
  • 2 st burrata  

Gör såhär: 

  1. Koka pastan. 
  2. Hacka gul lök, vitlök och persilja.  
  3. Fräs chorizo färsen tills den fått bra yta. Tillsätt vitlök och gul lök, stek några minuter till, tills löken har fått svettas av lite.  
  4. Lägg i tomatpurén och blanda runt tills allt är jämnt utblandat i färsen, stek i några minuter. 
  5. Häll i grädden, parmesan (så mycket man vill ha), persilja och pastavatten för att binda såsen.  
  6. Smaka av med salt och peppar. 
  7. Blanda ner pastan i såsen. 
  8. Servera pastan med att toppa med burrata, antingen en hel burrata eller en halv. 
  9. TIPS! Ringla över lite olivolja på burratan och toppa med lite salt, peppar och persilja för att få rätten att se lite finare ut.   

Tildas Pasta Pomodoro  

4 portioner: Ingredienser  

  • Linguine  
  • Stor ask med körsbärstomater  
  • 3 eller 4 vitlöksklyftor  
  • Smör  
  • Olivolja  
  • Salt  
  • Peppar  
  • Färsk basilika 
  • Burrata 

Gör såhär: 

  1. Börja med att koka upp pastavatten och släng i pasta.  
  2. Halvera alla tomater och hacka upp vitlöken.  
  3. Fräs vitlöken i en skvätt olivolja (ungefär 1 minut), använd gärna en lite djupare stekpanna.  
  4. Släng i alla tomaterna och låt stekas till tomaterna blivit mjuka och börjat släppa ifrån sig vätska.  
  5. Ta en stekspade och mosa tomaterna så att det bildas en tomatsås. 
  6. Ta en ordentlig klick smör (desto mer smör, desto godare) och lägg i såsen.  
  7. Tillsätt pastavatten, basilikan och smaka av med salt och peppar. Låt puttra några minuter. 
  8. När pastan är klar slänger du i den i vår tomatsås och rör runt.  
  9. Servera pastan i en djup skål och toppa med burrata, ringla över lite god olivolja och strö över lite salt och peppar. 
  10. Klar!  

Pad kra Pao 

4 personer: ingredienser  

  • Jasminris  
  • 2-3 st Vitlök  
  • 1 Chili  
  • 1 schalottenlök  
  • Färsk basilika  
  • Köttfärs  
  • Ägg  
  • Soja (helst mörk och ljus, men går bra att ta en av dem)  
  • Oyster sauce  
  • Fish sauce  
  • Socker  

Gör såhär: 

  1. Koka jasminris enligt avvisningar på förpackningen.  
  2. Hacka vitlök, chili, schalottenlök och stek i en stor panna med en skvätt olivolja.  
  3. När löken har fått svettas lägger vi i köttfärsen och låter stekas tills vi fått fin yta. 
  4. SÅS: Jag brukar börja med att ta 1 matsked av alla ingredienser till såsen. Så vi tar 1 msk oyster sauce, 1 msk ljus soja, 1 msk mörk soja, 1 msk fish sauce och 1 msk socker. Nu häller vi i såsen i stekpannan med köttfärsen och rör runt. 
  5. Smaka av köttfärsen, tillsätt det du tycker saknas, behövs mer soja, tillsätt soja osv.  
  6. Lägg i basilika och rör om.  
  7. I en ny panna steker vi ägg som vi kommer toppa rätten med. Stek gärna ägget bara på ena sidan så vi får en rinnande äggula. 
  8. Servera i en djup tallrik, lägg ris i botten, lägg på vår köttfärs och toppa med ett stekt ägg. 
  9. Klar! 

Asiatisk räksallad  

2-4 portioner: ingredienser 

  • 300 g skalade räkor  
  • 3 morötter  
  • 2 st pak choi  
  • 1 påse sockerärtor  
  • 1 spetspaprika  
  • Några salladslökar  
  • 200g glasnudlar  
  • Koriander  
  • Jordnötter  
  • Dressing ingredienser:
    • 3 lime, zest + saft  
    • ½ finhackad chili 
    • ½ finhackad rödlök  
    • 2 rivna vitlöksklyftor  
    • ¾ dl ljus soja  
    • 3 msk sesamolja  
    • 3 msk fisksås 
    • 3 msk socker  
    • Koriander  

Gör såhär: 

  1. Börja med att göra dressingen: finhacka chili + lök och pressa vitlök (går att riva ner också) och riv lime zest. Lägg i en skål tillsammans med soja, sesamolja, fisksås, lime och socker. Säll åt sidan.  
  2. Koka nudlarna, när nudlarna är klara, skölj med kallt vatten.  
  3. Hacka alla grönsaker och lägg ner i en stor bunke.  
  4. Lägg ner nudlarna i den stora bunken tillsammans med grönsakerna och vänd ner räkor +. dressingen. 
  5. Servera nudelsalladen i en djup tallrik och toppa med lite jordnötter och koriander. 
  6. Klart! 

0 comments on “Goda recept till vardagen!Add yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *