Höstig köttfärs wrap med äpple och mango
Ingredienser 4 personer:
- 400g köttfärs
- 2 msk matolja
- 150g purjolök
- 2 st äpplen i tärningar
- 1 msk curry
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl köttbuljong
- Salt
- Peppar
- 1 msk finhackad färsk koriander
- 1 st mango i tärningar
- 50g finfördelad salladskål
- 4 st stora tortillas
Gör såhär:
- Koka upp en 1dl vatten med en köttbuljongstärning. När buljongen är upplöst, ställ åt sidan.
- Hacka alla grönsaker och frukter.
- Stek köttfärsen, hälften åt gången, i olivolja i en stekpanna. Tillsätt purjolök och äpple som får fräsa i några minuter.
- Tillsätt curry, tomatpuré och köttbuljong. Låt buljongen koka in. Avsluta med salt, peppar, koriander, mango och salladskål.
- Lägg fyllningen på brödet och rulla ihop.
- TIPS! Värm på brödet i mikron några sekunder så blir det godare!
Chorizo Pasta
Ingredienser 4 personer
- 500g chorizo färs (går bra med chorizo korv i små bitar)
- Ca 400g pasta Mezze Maniche
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 dl matlagningsgrädde
- Tomatpuré
- Parmesanost
- Färsk persilja
- Salt
- Peppar
- 2 st burrata
Gör såhär:
- Koka pastan.
- Hacka gul lök, vitlök och persilja.
- Fräs chorizo färsen tills den fått bra yta. Tillsätt vitlök och gul lök, stek några minuter till, tills löken har fått svettas av lite.
- Lägg i tomatpurén och blanda runt tills allt är jämnt utblandat i färsen, stek i några minuter.
- Häll i grädden, parmesan (så mycket man vill ha), persilja och pastavatten för att binda såsen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner pastan i såsen.
- Servera pastan med att toppa med burrata, antingen en hel burrata eller en halv.
- TIPS! Ringla över lite olivolja på burratan och toppa med lite salt, peppar och persilja för att få rätten att se lite finare ut.
Tildas Pasta Pomodoro
4 portioner: Ingredienser
- Linguine
- Stor ask med körsbärstomater
- 3 eller 4 vitlöksklyftor
- Smör
- Olivolja
- Salt
- Peppar
- Färsk basilika
- Burrata
Gör såhär:
- Börja med att koka upp pastavatten och släng i pasta.
- Halvera alla tomater och hacka upp vitlöken.
- Fräs vitlöken i en skvätt olivolja (ungefär 1 minut), använd gärna en lite djupare stekpanna.
- Släng i alla tomaterna och låt stekas till tomaterna blivit mjuka och börjat släppa ifrån sig vätska.
- Ta en stekspade och mosa tomaterna så att det bildas en tomatsås.
- Ta en ordentlig klick smör (desto mer smör, desto godare) och lägg i såsen.
- Tillsätt pastavatten, basilikan och smaka av med salt och peppar. Låt puttra några minuter.
- När pastan är klar slänger du i den i vår tomatsås och rör runt.
- Servera pastan i en djup skål och toppa med burrata, ringla över lite god olivolja och strö över lite salt och peppar.
- Klar!
Pad kra Pao
4 personer: ingredienser
- Jasminris
- 2-3 st Vitlök
- 1 Chili
- 1 schalottenlök
- Färsk basilika
- Köttfärs
- Ägg
- Soja (helst mörk och ljus, men går bra att ta en av dem)
- Oyster sauce
- Fish sauce
- Socker
Gör såhär:
- Koka jasminris enligt avvisningar på förpackningen.
- Hacka vitlök, chili, schalottenlök och stek i en stor panna med en skvätt olivolja.
- När löken har fått svettas lägger vi i köttfärsen och låter stekas tills vi fått fin yta.
- SÅS: Jag brukar börja med att ta 1 matsked av alla ingredienser till såsen. Så vi tar 1 msk oyster sauce, 1 msk ljus soja, 1 msk mörk soja, 1 msk fish sauce och 1 msk socker. Nu häller vi i såsen i stekpannan med köttfärsen och rör runt.
- Smaka av köttfärsen, tillsätt det du tycker saknas, behövs mer soja, tillsätt soja osv.
- Lägg i basilika och rör om.
- I en ny panna steker vi ägg som vi kommer toppa rätten med. Stek gärna ägget bara på ena sidan så vi får en rinnande äggula.
- Servera i en djup tallrik, lägg ris i botten, lägg på vår köttfärs och toppa med ett stekt ägg.
- Klar!
Asiatisk räksallad
2-4 portioner: ingredienser
- 300 g skalade räkor
- 3 morötter
- 2 st pak choi
- 1 påse sockerärtor
- 1 spetspaprika
- Några salladslökar
- 200g glasnudlar
- Koriander
- Jordnötter
- Dressing ingredienser:
- 3 lime, zest + saft
- ½ finhackad chili
- ½ finhackad rödlök
- 2 rivna vitlöksklyftor
- ¾ dl ljus soja
- 3 msk sesamolja
- 3 msk fisksås
- 3 msk socker
- Koriander
Gör såhär:
- Börja med att göra dressingen: finhacka chili + lök och pressa vitlök (går att riva ner också) och riv lime zest. Lägg i en skål tillsammans med soja, sesamolja, fisksås, lime och socker. Säll åt sidan.
- Koka nudlarna, när nudlarna är klara, skölj med kallt vatten.
- Hacka alla grönsaker och lägg ner i en stor bunke.
- Lägg ner nudlarna i den stora bunken tillsammans med grönsakerna och vänd ner räkor +. dressingen.
- Servera nudelsalladen i en djup tallrik och toppa med lite jordnötter och koriander.
- Klart!
0 comments on “Goda recept till vardagen!”Add yours →