Super god Salsiccia pasta!
Ingredienser (4 portioner):
- 400 g tortiglioni
- 1 pkt färsk salsiccia 320 g
- 1 röd chili
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tomater
- olivolja
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 msk fänkålsfrön
- salt
- svartpeppar
- persilja
- Pecorinoost till servering
Gör så här:
- Koka pastan.
- lägg i tomaterna i det kokande vattnet och ta ut när skalet har spruckit.
- Snitta salsiccia och ta ut färsen, riv den i små bitar.
- Hacka lök, vitlök, chili och hacka fänkålsfröna.
- Skala bort skalet från tomaterna och skär tomaterna i små bitar
- Stek salsiccia gyllenbrun i olivolja.
- Lägg i fänkål, chili, vitlök och lök, stek i några minuter till.
- lägg i tomaterna och stek i någon minut till.
- Häll på vinet och låt det reducera lite, tillsätt sedan pasta vatten och persilja.
- TIPS: riv ner lite parmesan eller pecorinoost i såsen innan ni lägger i pastan för att såsen ska bli lite krämigare.
- Addera peppar och sedan salt om det behövs
- Blanda såsen med den kokta pastan, toppa och parmesan.
- Klar!
Kycklingpasta med citron och rosmarin!
4 portioner: ingredienser
- 1 paket Strozzapreti pasta
- 500g kycklingfärs
- 1 röd chili
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 2 tomater
- 1 dl vispgrädde
- 1 citron
- Olivolja
- Färsk rosmarin
- Färsk basilika
- Riven parmesanost
- Salt
- Peppar
Gör såhär:
- Koka pastavatten, innan du lägger i pastan, ta bort kvistfästet på tomaterna med en kniv (gröp ur kvistfästet) lägg sedan i tomaterna i vattnet och ta ut när skalet har börjat lossna. Tydligt tecken på att tomaterna är klara är när skalet spräcks. Lägg sedan i pastan i det kokande vattnet.
- Stek kycklingfärsen, tills den fått en fin färg.
- Hacka vitlök, chili och tärna upp tomaterna som du skalat av skalet på.
- Lägg i chili, vitlök och tomatpuré tillsammans med kycklingfärsen, rör om och låt stekas i någon minut till.
- Tillsätt tomaterna, färsk rosmarin och addera salt och peppar. Låt puttra till tomaterna har släppt vätska.
- Riv lite citronskal och addera det till kycklingen tillsammans med lite citronsaft.
- Tillsätt lite pastavatten till kycklingsåsen.
- Hacka ner lite basilika och lägg i såsen.
- Nu ska vi tillsätta vår grädde så att såsen tjocknar till lite.
- När pastan är klar sparar du lite pastavatten om det skulle behövas i såsen. Häll av pastan och lägg ner i kycklingfärsen.
- Toppa med lite parmesan!
Långkok med högrev, serveras med potatismos!
(Ca 5 timmar)
Ingredienser:
- köttgrytan
- 1kg högrev
- 1 st gul lök
- 5 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 1 morot
- 1 selleri
- 1 msk tomatpuré
- 1 ½ dl rödvin
- Färsk timjan
- Färsk rosmarin
- 2 st lagerblad
- Kyckling buljong (tillräckligt för att täcka köttet under koktiden)
- Salt och peppar
- Potatismos
- Mjölig potatis
- Mjölk
- Smör
- Salt och peppar
- Muskotnöt
Gör såhär:
- Börja med att hacka alla grönsaker, alla grönsaker ska vara finhackade. Färsk timjan och rosmarin ska INTE hackas utan du kan dra av hela kvistar.
- Här kan du även förbereda kycklingbuljongen, koka upp ordentligt med vatten i en stor kastrull och använd så många kycklingbuljongs tärningar som behövs för att få en god smak på buljongen.
- Dela upp högreven i lagom stora delar så varje person får 1-2 bitar var.
- Salta köttet ordentligt.
- Ta fram en stor gryta, häll i olivolja, stek köttet i omgångar tills köttet har fått en fin yta (desto bättre yta köttet har, desto godare smak kommer grytan få), när allt kött är stekt lägg tillbaka i grytan.
- Lägg i sellerin, morötterna, gul lök, vitlök och schalottenlöken i grytan tillsammans med köttet, stek tills det fått färg.
- Addera tomatpuré i grytan och rör om.
- Addera rödvin och låt koka upp, När rödvinet har kokat upp häller vi över vår kycklingbuljong (vätskan ska täcka köttet), låt koka upp. När grytan kokar lägger vi in färsk rosmarin, färsk timjan och lagerblad.
- Nu ska grytan sjuda under lock i ca 5 timmar.
- När det är ungefär 20 minuter kvar på köttet kan du börja med potatismoset som jag skrivit om nedan!
- När det har gått 5 timmar ska vi ta ut köttet och lägga på en ren tallrik.
- Nu ska vi sila såsen, ta en stor bunke eller en ny gryta och sila ut alla grönsaker så att vi bara har kvar en ren sås.
- Koka upp den silade såsen på nytt. (om man vill att den ska vara lite tjockare kan man reda den med lite majsena och vatten som man blandar ihop i ett glas.)
- När såsen blivit lite tjockare lägger vi tillbaka köttet i grytan med såsen
Potatismos
- Börja skala potatisen.
- Koka potatisen tills den är klar.
- Under tiden kan du värma upp mjölk tillsammans med smör, klart när smöret är smällt och mjölken är varm.
- När potatisen är klar mosar du den och häller över mjölken i omgångar tills man har den konsistens man önskar.
- Addera salt, peppar och lite muskotnöt.
Servering:
- Ta en tallrik (jag föredrar en djupare tallrik)
- Lägg en bra klick med potatismos i bottnen.
- Lägg på 1 eller 2 bitar kött beroende på hur stora bitar man har, och sedan häll över lite av vår goda sås. (om man gillar svamp är det även väldigt gott att steka på lite champinjoner och toppa rätten med)
- Toppa detta med lite färsk timjan!
- Klart!
Hej, det här är en kommentar.
För att komma igång med granskning, redigering och borttagning av kommentarer, gå till vyn ”Kommentarer” i adminpanelen.
Kommentarsförfattares profilbilder kommer från Gravatar.